Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Celebració de la festa de Sta. Joaquima – 21 DE maig de2022

Celebració de la festa de Sta. Joaquima – 21 DE maig de2022

(Versión en castellano)

 

Després d’una preparació olímpica, CELEBREM la festa de Santa Joaquima de Vedrunai fem l’aplec en caliu fratern. Ens reunim prop de 140 persones per a viure i compartir la festa. Som Germanes, Laics Vedruna i persones amb qui compartim l’amistat i la missió en diverses Comunitats de la Zona C de la PVE..

Una jornada festiva com aquesta requereix creativitat i il·lusiói precisa d’un equip que posi en joc aquestes dues premisses. És la mini zona de Tarragona l’encarregada d’idear i preparar la trobada. Agraïm que la seva organització i realització hagin estat un èxit.

Anem arribant puntualment, i amb el gest d’acollida se’ns ofereix un exquisit esmorzar. Salutacions fraternes, goig i agraïment per poder retrobar-nos.

Les germanes Delegades ens donen la benvinguda. No hi ha mancat la salutació de la germana Provincial que ens fa arribar la millor felicitació: viure “l’Amor que mai diu prou”. Ens disposem a celebrar la trobada amb d’alegria i germanor a l’estil Vedruna.

Se’ns comuniquen les orientacions precises que requereix el programa festiu. Es formen tres agrupacions per tal de fer un itinerari rotatiu, tot cercant fer-nos més conscients d’alguns reptes que tenim plantejats com a Família Vedrunareferents a l’ecologia, la vulnerabilitat, la dona.

-> OBRADOR DE CONSCIÈNCIA SOCIAL

En aquest espai ens presenten el matrimoni de la Maria Adzaries i l’Albert Morello, experts en l’àmbit educatiu-cultural, han creat l’empresa CODOL per a afavorir consciència i compromís mediambiental. Molt escaient la pancarta que centrava el taller: “ALFABETITZAR-NOSECOLÒGICAMENTPER A UNA CONVERSIÓ DE COR”.

Ens projecten un programa educatiu creatiu i dinàmic, considerant que l’educació perdura tota la vida. Se’ns parla d’ecologia relacionant el planeta amb la persona. Cal un canvi en aquesta relació. Terra, aigua, aire i foc son elements que interactuen en el nostre ser. Ens inviten a passar per l’experiència d’unes dinàmiques lúdiques ben preparades.

Analitzem l’experiència grupal en cada racó: el diàleg com element essencial, si cooperem pot haver-hi supervivència, la destrucció fruit d’egoismes personals, si desapareixen elements apareix la devastació, el respecte i la diversitat enriqueix, la gran importància de l’equilibri dinàmic per mantenir la vida i la biodiversitat… Tot interessant! Crida a una urgent conversió.

 

“ ABRAÇAR LA VULNERABILITAT ENS FA MÉS VIVA LA NOSTRA CREATIVITAT”

En Joan Andreu Torres, exdirector Titular de Col·legi Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, ben conegut i estimat per molts de nosaltres, ens comparteix la seva vivència com a pare d’en Pau, afectat per la greu malaltia de l’“ELA”.

El jove treballava a la Xina quan apareixen els primers símptomes, fa cosa de nou anys. Comença la preocupació, es busca el diagnòstic dels especialistes d’allà, de Mèxic -país de la seva dona-, i d’aquí. Es desconeixen les causes, però es van evidenciant les conseqüències. Caldrà assumir i ajudar en tot el que calgui a ell i la família, que ja gaudeix de dos fillets. Fer-se amb una dura realitat que implica acompanyament extern a nivell mèdic, psicològic i tècnic, així com el gruix de recolzament afectiu familiar i social, per ajudar corporalment i anímica, en la dura realitat que toca viure. Suposa “abraçar  la vulnerabilitat”que afecta a tots. En Pau i la seva dona, amb emprenedoria i recursos tècnics, han aconseguit obrir-se camí iniciant una empresa solidària de vins que porten els seus noms.

El seu testimoniatge ens impressiona. Tot és d’un valor incalculable a nivell personal i familiar. Admirem l’amor, la tenacitat i empenta, així com la serena valentia amb que ens ho ha confiat en Joan Andreu. Sentim que haurem de tenir-los presents en la pregària, com ho ha demanat.

-> Germana Victòria Molins, religiosa Teresiana. Un testimoni de canvi vers els més  vulnerables.

Ben cert que “El qui no mira, no veu” i confessa: jo no veia, perquè no mirava. Els seus pares li feien veure realitats social de pobresa i aquesta experiència va desvetllar en ella la vocació missionera. Abraçà la vida religiosa. Tot la movia a donar-se i buscar respostes solidàries. Als estius pogué anar al continent americà on descobrí les grans diferències socials existents. La va impactar fortament qui davant una calamitat ambiental li digué: “Lo he perdido todo, però… no todo, tengo a Dios”. Fou per a ella un revulsiu. De retorn a Barcelona va demanar poder anar al Raval on amb el testimoni d’altres es va anar implicant, tot combinant-ho amb la tasca educativa. Atenció a persones afectades de la “sida”, amistat amb gent del carrer, recerca de mitjans per millorar situacions humanes… Ara, a la Parròquia de Santa Anna com a ‘Hospital de campanya’, en gran diversitat de serveis als més vulnerables. Amb la col·laboració de voluntaris i altres persones qualificades que hi dediquen temps i saber.

Testimonis evangèlics com aquests ens són un estímul i certifiquen que “ABRAÇARLA VULNERABILITATFA MÉS VIVA LA NOSTRA CREATIVITAT”.

-> El repte de: “DONESQUE VOLEN PASSAR DE SER ESPECTADORES A SER ACTORES”. Ens els presenta la Montse Vilellacom a testimoni de successives opcions que l’han conduit fins el compromís polític que assumeix  ara. Mare de família, sempre implicada socialment, ha estat Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Actualment és Directora General d’aquest departament de la Generalitat, responsabilitat que ha acceptat amb la finalitat d’obrir camins al sector social i treballar de valent per tantes causes que clamen justícia.

L’ajuda que proporcionen vol tenir un caire participatiu. S’aplica el lema de cercar “donar la canya i no només el peix“. Que esdevingui un mitjà educatiu per desvetllar l’apoderament i la corresponsabilitat.

Constata que són necessàries xarxes testimonials, com la seva mare ho fou per ella. Avui, per tots nosaltres, ella ha esdevingut testimoni d’acció i compromís transformador.

-> Com a tancament i lligant tot l’itinerari, la Germana Mª Teresa Llach pondera la personalitat de Santa Joaquima des dels els tres reptes assenyalats en el recorregut:

  • Com a dona activa i creativa més que espectadora. Va ser una profeminista promovent la dignitat de la dona per mitjà de la formació, a fi de treure-la d’una situació que la reduïda als treballs de la llar. Es valdrà de convenis amb els Ajuntaments. En les fundacions procurava que hi anessin tres Germanes, una d’elles com a Mestra titulada i les altres dues d’ajuda, siguent així pioneres en l’escola graduada. A Cardona l’any 1831, ja es va donar aquesta realitat.
  • Santa Joaquimava ser acollidora a les vulnerabilitatsde la societat del seu temps, tant en l’àmbit educatiu, doncs les nenes n’era excloses, com en els Hospitals i Cases de Caritat. S’esmerçava tot en clau d’amor en l’atenció als malalts i els necessitats de tota mena.
  • Joaquima de Vedrunaviu l’ecologia integralsegons la “ Laudato Si’ ”. Aquella jove mestressa, que s’empelta en el món rural, desvetllarà tota la seva admiracióper la natura, per l’estalvi i l’ajustament dels recursos, tenint cura de tot el que es presenta en l’àmbit material sàviament vinculat en l’espiritual.

La celebració Eucarística ens reuneix al voltant de la taula del Senyor, com a vertadera família, per agrair al Pare el do de Sant Joaquimaque amb el seu LLEGAT, ens ha obert el camí d’un servei curull d’amor seguint els passos de Jesús.

Al presbiteri, la presentació simbòlica del tres reptes i la presència testimonial de persones que representen tota la família Vedruna, conjuntament amb els preveres, presideixen la celebració. Son expressió d’unitat i ens resulten ben significatives.

Els cants i la Paraula ens esperonen a dirigir la mirada vers el propi interior presentar les crides que la societat ens reclama i demanar saber donar una resposta amb sentit sinodal, com a membres vius de l’Església. El contingut del manifest fet pregària, recull el sentir i desig de l’assemblea revifat aquest matí.

Podem afirmar: “CELEBREM EL TEU LLEGAT.CELEBREMSANTA JOAQUIMA”

Ha esdevingut una autèntica celebració! L’Himne final ens encamina amb plena joia vers el menjador finament preparat per tal de compartir fraternalment en tan gran festa.

A la tarda posarà punt i final el concert que ens ofereix la banda jove: “Unió Musical Tarragona”, amb repertori ben variat i domini dels instruments de corda, vent i percussió. Els seus ritmes eren compartits per tot el grup Vedruna que, instintivament, acompanyava la melodia. Les dues darreres peces foren sardanes: “L’Empordà” i “La Santa Espina”, que amb el ‘som i serem gent Catalana’, sintonitzen amb els sentiments del que som i ens són nou estímul per seguir caminant al ritma d’aquests acords.

Gràcies a totes les persones que hem fet possible una Jornada Festiva com aquesta. I amb aquest sentiment acollim les paraules d’agraïment de la Germana Pilar Casanovacom a Delegada de la nostra Zona. Santa Joaquima ens veu contents i fa un somriure complaent.

 

Carme Bertran

Fecha

mayo 28, 2022

Categoría

Otras