Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Integrant la cura: global i local (glocal)

Integrant la cura: global i local (glocal)

La nostra manera de comprar i consumir aliments afavoreix uns determinats models agrícoles, ramaders i pesquers que impacten directament amb les persones i el Planeta. La clau és al cor: Realment ens és indiferent allò que els succeeix als altres?

Com podrem promoure la Justícia, la Pau i la Integritat de la Creació (JPIC) en temps de covid19, tan absorbides en la cura de les persones i de les situacions del nostre entorn?  germanes de les comunitats, família, amigues, persones fràgils… Ja no ens resta més energia ni temps!

Però, sí podem! Només un exemple quotidià entre tants de coneguts: la nostra manera de comprar y consumir aliments ramaders i pesquers afavoreix uns models concrets agrícoles, ramaders i de pesca que impacten directament amb les persones i el Planeta.

Comprar amb km 0 i de temporada a petits productors, cooperatives ecològiques, de preu justo, etc. amb tècniques ecològicament beneficioses de producció i de distribució, sense embalatges, te molts beneficis. Alguns d’ells: subsistència digna de les poblacions camperoles i de pescadors, dels petits comerços,  promoció de la sobirania alimentària, baixar la nostra petjada de CO2, minvar els grans quilometratges de transport –combustible i contaminació-, menys morts i malalties derivades a la nostra societat i a altres societats  productores, menys agressions i assassinats de líders i comunitats indígenes, minvar la desforestació exigida pels cultius intensius, menys abús de l’aigua de rec pel cultiu artificial de productes d’altres latituds, menys conflictes per l’accés a l’aigua, menys sobreexplotació de les persones i de les terres, disminució de l’emigració forçada… i afavoreixen la supervivència de les generacions futures, encara que això darrer potser sigui quelcom llunyà per moure’ns a actuar ajustant els nostres pressupostos i les nostres compres.

La clau és al cor: Realment no ens és indiferent allò que els succeeix a les persones y al Planeta? Si es així, segur que seleccionarem on comprar i deixarem de viure com a propietàries amb tot el dret de comprar i consumir allò que ens plau, encara que sigui fora de temporada. Y no farà res d’ajustar el pressupost, si el preu és una mica superior, perquè sentim que tot allò creat i produït és per a la vida de totes. I sabrem que, amb aquests gestos, des de casa, alhora que tenim cura de les nostres,  també defensem la supervivència global i evitem, amb la nostra humil aportació, la indiferència davant de tantes morts abans de temps de milions de persones i d’altres éssers del Planeta, fruit de la nostra negligència personal i col·lectiva.

Tenint cura de les persones de prop amb aquesta mirada global, també afavorim la Justicia, la Pau i la Integritat de la Creació (JPIC) del Planeta, des de casa! Tenim cura de la vida present i de la de les futures generacions.

Equip JPIC PVE

Fecha

enero 9, 2021

Categoría

Opiniones