Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

L’Acollida un fet, la regularització un repte essencial

L’Acollida un fet, la regularització un repte essencial

(versión en castellano)

Al llarg del camí d’ «abraçar les necessitats de tots els pobles» la nostra Família Vedruna a Europa coneix de primera ma la precarització que viuen les persones immigrants sense regularitzar. Resideixen des de fa anys als nostres barris i pobles sense drets bàsics, com el treball o l’habitatge, que sostenen molts altres drets.

Alhora, prop d’elles, ens adonem de la gran riquesa de valors tals com la cura, el respecte a les persones grans, el ritme més humà, etc. que aporten a la nostra societat.

A les nostres arrels Vedruna tenim també l’experiència de Joaquima, migrant i refugiada dues vegades a França, primer amb els seus fills i després amb les germanes.

Així fou com al Capítol 2017, entre altres, “Ens instem a denunciar i a participar en iniciatives i plataformes que treballen per l’obertura de les fronteres, l’acollida sense quotes ni limitacions de refugiats, i perquè es garanteixi el dret d’asil (…) perquèsom cridades/ts a fer del nostre món una casa sense fronteres on tot els fills de Déu tinguin el lloc que els correspon[1]

Tota persona te dret a emigrar a un altre lloc o país. Es un dret internacional, tot i que sovint contemplem amb estupefacció com són les mercaderies i no les persones, les que circulen lliurement. A més de ser humana, aquesta ILP és social i demogràficament coherent. Tenim una piràmide poblacional invertida, creixent, necessitada de persones que puguin treballar a molts sectors. I hi ha una creixent necessitat d’emigrar i de refugi de moltes persones a causa de conflictes, canvi climàtic, empobriment, etc.

Per tot això i, sense dubtar-ne, ens vam adherir al febrer a la  Campanya ESencialES  com a Província. I al lema general de la Campanya “500.000 signatures per 500.000 persones essencials”, Vedruna Europa hem afegit, ad intra, “L’ACOLLIDA un fet, la REGULARITZACIÓ un repte ESSENCIAL” per donar suport a la ILP.

Davant d’aquesta nova guerra insensata a Ucraïna, la nostra societat civil europea està responent amb l’acollida. I també l’acollida ha estat i és un valor important a la Família Vedruna. Una acollida especialment abocada vers les persones més vulnerables. Que ajuda a l’apoderament i que promou un món sense fronteres. Amb les nostres flaqueses, és clar.

Elles i ells, les mateixes persones immigrants, organitzades a les associacions promotores de la ILP, ens proposen un mitjà concret per començar a esquerdar les fronteres. Una proposta de mínims: una regularització extraordinària. Donar-les suport és una manera de defensar la vida i d’afavorir la inclusió, així com de construir ponts socials que atenuïn la tendència a la polarització i al racisme.

Eix Justícia, Pau i Integritat de la Creació

[1]Núm.17 Família Vedruna Casa de Portes Obertes.

Fecha

mayo 9, 2022

Categoría

Otras