Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

La germana M. Gràcia Rabert Pla i la Fundació Grup Horitzó del Berguedà

La germana M. Gràcia Rabert Pla i la Fundació Grup Horitzó del Berguedà

La germana M. Gràcia Rabert Pla i la Fundació Grup Horitzó del Berguedà

El diumenge 16 de juny de 2024, celebràvem a Berga els 40 anys de la Fundació del Grup Horitzó del Berguedà (els estatuts es redactaren el 1984). l’Associació Grup Horitzó l’havien iniciat el 1981 la Germana M. Gràcia Rabert del Col·legi de les “Carmelites” i un petit grup de voluntaris que van creure en el seu projecte de “treure de casa” les persones amb disminucions físiques i psíquiques. Ella, ho portava al cor des de sempre, perquè vivia la fragilitat física en la seva família i en ella mateixa. La Germana M. Gràcia va morir el març del 2005, atropellada en un pas zebra tot anant a la Fundació Horitzó, que ja tenia en propietat els locals i botiga actuals, de la Plaça Europa de Berga.

Antoni Cortès i Figols, actualment director de l’escola Vedruna-Berga, explica las seva experiència d’aquells inicis i la seva relació amb la Gna, M. Gràcia, que li va demanar que fos el director general del Grup Horitzó:

“Aquesta història comença als voltants del 1981 quan un petit grup de persones encapçalades per la germana Maria Gràcia vam posar les primeres llavors del que va ser el Grup Horitzó del Berguedà. La germana Maria Gràcia, veient que hi havia persones amb disminució física que no sortien de casa i no tenien cap mena de relació social, va enfocar la nostra tasca al contacte i vinculació amb les famílies i, al mateix temps, amb cadascuna de les persones afectades. Es feien sortides, trobades, activitats de lleure,… Com a conseqüència que el grup anava creixent, es va fundar el Grup Horitzó del Berguedà com a entitat de lleure. El nostre grup tenia com a principal objectiu oferir suport i oportunitats a persones amb discapacitat, proporcionant-los eines per millorar la seva qualitat de vida i fomentar la seva integració social.

El seu exemple continua ben viu encara avui amb cadascuna de les persones que vam tenir la sort de conèixer-la i el Grup Horitzó del Berguedà continua la seva obra, guiat pels valors, missió i visió que ella va inspirar. Una dona bona que va deixar la seva empremta en totes les persones que la vam conèixer. La seva inspiració, el seu exemple resten amb nosaltres i ens ha fet millors i més bones persones. Un record per sempre”.

Actualment, el Grup Horitzó compta amb el reconeixement de Centre Especial de Treball (CET) per la Generalitat de Catalunya i el seus projectes contribueixen a crear llocs de treball per a persones amb diversitat funcional: “Roba amiga”, de segona mà, Botiga Rehoritzó de diferents objectes, mobles, etc., Servei de recollida de voluminosos, Màquina de tall làser, la Botiga de la Manela (sobretot amb figuretes de la Patum fetes als tallers), elaboració de iogurts “Delícies del Berguedà”… Tallers de costura, gimnàstica, cant coral, aprenentatges bàsics de llengua i comunicació, treballs manuals… Ara, com a nova línia, l’atenció integral i com a repte de futur, integrar serveis de salut mental i comunitaris.

El repte al que ens varen convidar va ser “Treu-me l’etiqueta”: trencar amb els estigmes que suposa patir una malaltia de salut mental. Amb una tarja per penjar-nos al coll i una engegada de globus amb aquest missatge, en una plaça plena a vessar, amb un gran mural de fotos personalitzades de les persones que ho recolzem i també per tots els balcons…

Germana Conxita Buesa
Ctat. Vedruna de Berga

(Versión en castellano)

Fecha

mayo 20, 2024

Categoría

Local